Opravdu máme tři mozky?

červen 2021

Slyšeli jste o tom, že máme tři mozky? Chcete vědět, jak to doopravdy je? 

Lidský mozek obsahuje tři evoluční stádia vývoje mozku: plazí mozek, savčí mozek a lidský mozek (mozková kůra/neokortex).

Nejstarší částí mozku je mozkový kmen, který má na starosti důležité životní funkce, jako je dýchání a trávení, dále pak zodpovídá za reflexivní chování. Nazývá se také jako plazí mozek, protože v evolučním vývoji odpovídá úrovni mozku plazů. 

Nad ním se v průběhu vývoje vyvinul savčí mozek neboli limbický systém. Na rozdíl od plazů savci pociťují emoce, ale neumí je vyjadřovat.  Součástí limbického systému je amygdala, která zpracovává emoce, a hippocampus, kde se tvoří paměťové stopy a vzpomínky.

Neokortex (lidský mozek) je vývojově nejmladší a mají ho pouze lidé.  Je to šedý plášť velkého mozku (někdy nazývaný jako koncový mozek). Má na starosti vnímání a vědomé rozhodování. Umožňuje ovládat naše emoce. Neokortex je nejvyšším řídícím centrem, tady probíhá (pře)mýšlení. 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866