Dva skvělé tipy na knihy pro rodiče a učitele

prosinec 2020

„Celou dobu se snažíme dostat děti od počítačů a teď je tam kvůli koronaviru doslova přikováme,“ slýcháváme povzdechy rodičů. Máme pro vás dva tipy na skvělé knihy, které vám poradí, jak digitálně-koronavirovou dobu lépe zvládnout a zachovat si zdravý rozum. 

Manuál pro rodiče a učitele, kteří chtějí rozumět digitálnímu světu mladé generace. To je podtitul knihy Dítě v síti. A je to pecka! Zjistíte, jaké hry a které sítě a aplikace frčí u různě starých dětí. Jedno je jisté – počítač je součástí života. Zákazy nic nepřinesou. Není ani dobré nechávat děti v digitálním světě samotné. Až 60 % rodičů přiznává, že neví, co děti na internetu sledují.  Znamená to objevovat svět her, aplikací a sociálních sítí společně. Hraní her má svá negativa, ale už se nemluví o tom, že díky nim se děti učí cizí jazyky, zlepšují si prostorovou orientaci, formují si návyky týmové spolupráci a poznávají cenu peněz v hrách, kde je herní měna. Řešíte, od kdy pořídit dítěti svůj mobil a jestli má mít datový tarif? Tato kniha vám pomůže v rozhodování. Odpoví vám také na to, kolik hodině denně by děti měly trávit na internetu. Dosud není prokázán vztah mezi zdravím a délkou času na internetu. Co však výzkumy jasně potvrzují je to, že největší zloděj času je bezcílné brouzdání v online světě a nekonečně debaty na chatu. Soustředění na učení zase krade telefon, který je položený na stole. Část mozku totiž musí stále přemýšlet nad tím, jestli mi něco neuniká. Tento stav má své označení. FOMO – Fear of Missing Out (Strach, že něco zmeškám). Děti kvůli tomu trpí dokonce nespavostí. Digitálních technologií není třeba se bát. Jen je musíme lépe poznat, naučit se je ovládat a nedopustit, aby ovládali nás. Začněte s touto knihou a určitě nebudete litovat. 

 Dítě v síti

Přes dvě stě her z doby, kdy nebyly mobily najdete v knize Retrohraní od Alice Kavkové. Spoustu z nich jste hráli jako malí, jen jste je možná pozapomněli. Osvěžte si je s členy rodiny. Bude to zábava, společný čas bez tabletů a telefonů (a to platí jak pro děti, tak pro dospělé). Vzpomínáte si na přebírání provázků, na kuličky, na legendární hru Cukr, káva, limonáda, na Rybičky a na rybáře, na Tichou poštu? Alice Kavková si dala práci a natočila k hrám videa, v knize najdete QR kódy, které vás na ně navedou. Hry jdou roztříděné podle typů, piktogramy vám řeknou, jak dlouho hra trvá, pro jaký věk je vhodná, pro kolik je hráčů a v jakém prostředí se dá hrát. 

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866