Jak se bránit přetížení mozku?

prosinec 2016

Umíme zvládat víc činností najednou? A čím to je, že přehlížíme některé důležité věci v životě? Můžeme mozek přetížit? 

„Náš mozek se umí soustředit pouze na jednu věc. Pokud se snažíte vyřizovat maily, vedle toho se bavit s kolegyní a při tom sepisovat seznam dárků na Vánoce, stoprocentně někde uděláte chyby. Smiřte se s tím, že multitasking není schopnost superženy nebo supermuže,“ říká trenérka mozku Eva Fruhwirtová a své tvrzení dokazuje klientům na svých tréninzích, zvláště na přístroji Mindball. Díky snímání mozkových vln můžeme v reálném čase vidět, jak se zvládáme, či nezvládáme při různých aktivitách soustředit.

Pokud budete pracovat na dvou úkolech zároveň, výsledek nebude ušetření času, ale naopak se čas strávený nad úlohami prodlouží a navíc stoupne riziko chybovosti. Každá činnost vyžaduje po našem mozku jinou aktivitu. „Je výhodnější pracovat na úkolech postupně. Mozek se připraví například na vymýšlení dárků k Vánocům, a pokud ho vyrušíme placením účtů v internetovém bankovnictví, odpovídáním na SMSky nebo počítáním matematického příkladu, nutíme ho neustále se přizpůsobovat, což bere značnou energii a my se pak cítíme vyčerpaní a ještě ke všemu nemáme dodělaný seznam dárků a příklad z matematiky má chyby,“ popisuje Eva Fruhwirtová. Podle ní je to, jako byste se oblékli do zimní bundy a přišli do teplé místnosti. Tam musíte bundu svléct, protože je vám horko. Za 5 minut byste šli ven do mrazu, takže musíte najít čepici, rukavice a bundu. Venku se zdržíte 3 minuty a vracíte se zpět a znovu se vysvlékáte. Uff. To je docela dost námahy, že?

Udělej méně, dostaneš více

Přesycení informacemi způsobuje kognitivní přetížení mozku. Ještě před několika lety bylo na českých silnicích a dálnicích 2 226 billboardů. Informace na nás srší z internetu, televize, ráda, z tisku, od kolegů, z newsletterů, z mailů, z nástěnek, v MHD. Mozek má omezenou kapacitu a díky nastavenému filtru nás ochraňuje před přetížení. Nemusíme si pamatovat vše. Důležité je rozpoznat relevantní informaci. „Musíme si dávat pozor na to, co podepisujeme, k čemu se na internetu zavazujeme, na jaké stanici v neznámém městě chceme vystoupit. Ve chvílích, kdy nedokážeme rozhodnout, co je pro nás důležité, nastává vnitřní zmatek a stres. Proto platí pravidlo Udělej méně a dostaneš více,“ doporučuje trenérka mozku Eva Fruhwirtová.

Kdo si hraje, pomáhá mozku

Jak tedy uklidnit mozek, aby nedocházelo ke kognitivnímu přetížení? Eva Fruhwirtová radí vykonávat práci v blocích, nepřeskakovat z jednoho na druhé a učit se vybírat pro nás důležité informace. Podle ní můžete svému mozku prospět také hrou. „Mozek si rád hraje. Pracujeme s mozkohračkami, které člověka odvádí od každodenních starostí. Je to zábavné a prospěšné,“ potvrzuje trenérka mozku Eva.

 

 

 

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866