Jaký vliv mají sociální sítě na naše soustředění?

leden 2023

Přinášíme vám čtyři tipy, jak minimlizovat negativní dopady na naši pozornost. 

Sociální sítě jsou dnes neoddělitelnou součástí našeho každodenního života. Jsou nástrojem, který nám umožňuje být v kontaktu s přáteli a rodinou, získávat novinky a informace ze světa, a dokonce i najít nové přátele a komunity. Nicméně, jak ukazují nejnovější výzkumy, sociální sítě mohou mít negativní dopad na lidskou pozornost a koncentraci.

Výzkumy ukazují, že pravidelné používání sociálních sítí může vést k závislosti a také k oslabení pozornosti, tedy k tomu, že se hůře soustředíme. Stále více lidí tráví většinu svého volného času prohlížením sociálních sítí a sledováním zpráv. To často vede k tomu, že se stáváme méně schopnými se soustředit na důležité úkoly a povinnosti.

Dalším faktorem, který může mít negativní dopad na lidskou pozornost, jsou notifikace. Sociální sítě nás neustále upozorňují na nové zprávy, příspěvky a komentáře, což nás nutí neustále kontrolovat naše telefony nebo počítače. Toto pravidelné přerušování následně ovlivňuje naši schopnost udržet pozornost a koncentraci na dobu, kdy se učíme, čteme, pracujeme.

Také množství informací, které jsou k dispozici na sociálních sítích, může mít negativní dopad na naši schopnost se soustředit. Když se snažíme sledovat několik různých oblastí najednou, například několik různých zpráv na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu, naše mozkové schopnosti se rozptýlí a soustředění se stává obtížným.

Sociální sítě jsou žroutem času. Mnoho lidí tráví hodiny rozhovory s lidmi na sociálních sítích, což může vést ke ztrátě pozornosti a koncentrace na důležité úkoly a povinnosti. A také často ústí ve vztahové rozbroje.

Přesto, že sociální sítě nabízejí mnoho výhod, mohou také mít negativní dopad na lidskou pozornost a koncentraci. Pokud chcete si udržet zdravou a produktivní mysl, je důležité být si vědom těchto rizik a naučit se správně používat sociální sítě.

 

Přinášíme několik tipů, jak minimalizovat negativní dopad sociálních sítí na pozornost a koncentraci:

1. Omezte svůj čas na sociálních sítích: Snažte se omezit svůj čas na sociálních sítích na určitou dobu každý den a mimo tuto dobu se vyvarujte prohlížení sociálních sítí.

2. Vypněte notifikace: Vypněte notifikace na sociálních sítích, aby se nezobrazovaly upozornění na nové příspěvky nebo zprávy, což vám umožní soustředit se na práci nebo studium.

3. Naučte se odpočívat bez sociálních sítí: Najděte si jiné způsoby, jak si odpočinout a uvolnit se bez sociálních sítí, například čtení knihy, meditace nebo sportovní aktivity.

4. Sledujte jen užitečný a kvalitní obsah: Snažte se sledovat pouze kvalitní obsah na sociálních sítích, abyste minimalizovali příliš mnoho informací, které vám zahltí mysl.

 

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866