Je mi padesát a zapomínám. Jak mám trénovat mozek?

září 2022

Každý občas něco zapomene, to je normální. Trénovat mozek se dá každý den. Poradíme vám, jak na to. 

Nejčastější otázka, kterou dostáváme e-mailem, v Mozkoherně a při programech je tato: Je mi padesát a potřebuji trénovat mozek. Co mám dělat? Neexistuje stručná odpověď. Aby byl mozek v kondici, je potřeba ho krmit podněty a čas od času dělat věci jinak, než jste zvyklí. Možností je hodně, tak se na některé podívejme.

 

Vyzvěte vnoučata, děti nebo sousedy, aby si s vámi zahráli karty, deskovou hru (určitě máte doma pexeso, Člověče, nezlob se a další). Zkuste taky mozkohračky. Jsou to chytré hry s různým nastavením obtížnosti, takže vás bude bavit hledat řešení úkolů. Pro začátečníky doporučuji Noemovu archu. Líbit se vám bude Antivirus, Tučňáci na ledu a také Barevný kód. Existuje tolik nových deskových her! Začněte s těmi jednoduššími. Není smyslem hodinu část pravidla. K tomu se můžete dopracovat, když vás některé strategické deskové hry chytnou. 

 

Obujte si pohodlné boty a vyrazte na procházku. Klidně každý den. Podívejte se kolem sebe, jestli ve vašem okolí funguje turistický spolek a choďte s nimi. Klub českých turistů pořádá spoustu pochodů a výletů. Poptejte se. A když nic nenajdete, zavolejte dvěma kamarádům a začněte s nimi. Kdy jste naposledy jeli vlakem na výlet? Byli jste na nejvyšším kopci vašeho regionu? Znáte všechna muzea ve vašem okolí? 

 

Knihovny často organizují zajímavé přednášky a workshopy na různá témata. Poznáte nové lidi, dozvíte se nové informace. A mrkněte se také na nabídku aktivit od neziskovek a spolků ve vašem okolí. 

 

O víkendu si sedněte ke kávě s křížovkou nebo sudoku. Trénujte mozek pravidelně s českou aplikací Mentem. Stačí vám k tomu počítač a pár minut denně. Raději papír? Inspirujte se různými cvičeními na posílení kognitivních funkcí mozku. Dobré tipy najdete v knihách od Jitky Suché. 

 

Čtete? Tak začněte. Bolí vás oči? Zkuste audioknihy. V současné době vede žebříček oblíbenosti Šikmý kostel od Karin Lednické. Když sáhnete po jakékoliv knize od Patrika Hartla, nudit se nebudete. Už jste četli příběh Tomáše Bati? Zkuste ten v podání Jozefa Banáše – Jsem Baťa, dokažu to. 

 

Nebojte se nových věcí a zajímejte se o dění kolem vás. Ať už žijete na vesnici nebo ve městě, zapojte se do komunity. Pomozte s organizací slavností, dne otevřených dveří, rybářských závodů, odpolední besedy v knihovně, při Drakiádě atd. Sociální kontakty má mozek rád. 

 

Staňte se dobrovolníkem. Můžete pomáhat v přírodě, dětem, seniorům, kdekoliv. Můžete doučovat děti, venčit psa starému pánovi, navštěvovat seniory v domově, čistit les od odpadků. Kde začít? Zeptejte se na pobočce Charity. V Třebíči skvěle funguje organizace Střed, určitě jsou i další v jiných městech. 

 

Najděte si svého koníčka. Klidě to může být zahradničení a chovatelství. Stačí malá zahrádka a udělá tolik radosti. Váš mozek o ní bude přemýšlet, budete si vyhledávat informace o bylinkách a máte téma pro diskuzi s dalšími lidmi. A ještě si pochutnáte. 

 

Upravte si svůj denní režim. Mozek má rád pravidelný režim a pomáhá to také vaší psychice. Vstávejte ve stejný čas, dobře jezte a neodbývejte se. 

 

Najděte si čas na uspořádání starých i nových fotek. Zpracujte fotoalba pro své děti, vnoučata. Máte rodinnou kroniku? Sedněte si a pište a vyprávějte. 

 

Mozek potřebuje neustále zaměstnávat. Trénovat paměť a soustředění není tak složité. Každý den to jde. Buďte kreativní a půjde to. A kdybyste to chtěli probrat anebo získat inspiraci, jaké si pořídit mozkohračky a jaká cvičení na trénink mozku používat, stavte se k nám do Mozkoherny. 

 

 

 

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866