Škola končí. Mozek se dá trénovat i o prázdninách

červen 2022

Zpestření na konci školního roku a také inspirace, jak o prázdninách nezakrnět. Děti se v Ivančicích bavily a trénovaly.

Na Základní škole Vladimíra Menšíka v Ivančicích si děti ke konci školního roku potrénovaly mozek a získaly inspiraci, jak si mozek rozvíjet pomocí mozkohraček a hlavolamů přes prázdniny. S programem Mozkoherna za nimi přijela trenérka mozku Eva Fruhwirtová. 

Poslední dny školního roku mají žáci trochu jiný režim. Známky jsou uzavřené, a tak si mohou dovolit strávit čas ve škole trochu jinak. „Pro všechny naše třídy jsme připravili Mozkohrátky. Hledali jsme program, který bude zábavný, bude děti bavit a zároveň jim také něco dá. A trénovat mozek se přeci dá i na konci školního roku a o prázdninách,“ říká ředitelka ivančické základní školy Lenka Vokurková. Děti byly nadšené z nejznámějšího českého hlavolamu – ježka v kleci. Některé si poprvé zahrály zvukové pexeso. Svůj postřeh si prověřily s japonskou kendamou, na koordinační aktivitě zvané Nekonečná osmička a na speciálním přístroji Sunball, kde pomocí interaktivních míčků ovládali jezdce na obrazovce počítače. Součástí Mozkohrátek byl i unikátní přístroj fungující na principu snímání mozkových vln. „Soustředěním jsme ovládali míček a procházeli překážkovou dráhou. To se mi teda hodně líbilo,“ svěřil se Tomáš. 

 

Červená Karkulka a Tři prasátka nejsou jen pohádky, ale také hlavolamy

Lidé mají doma ve skříních schované deskové hry a různé hlavolamy. Léto je ideální dobou na to je oprášit a vzít je k vodě, na tábor, na chalupu. „Existuje spousta zajímavých mozkohraček a hlavolamů. Nejvíce děti bavila Červená Karkulka, ve které měly za úkol najít cestu od Karkulky a od vlka k domečku. Prostorovou orientaci a logiku si potrénovaly se Třemi prasátky. Nakonec zjistily, že doma mají podobné hlavolamy a že je vlastně dobrý nápad s nimi strávil prázdniny,“ říká trenérka mozku Eva Fruhwirtová a dodává, že hraní deskových her a hledání řešení hlavolamů spojuje generace a zpříjemní každé rodinné setkání. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866