Telefon. Ovládáte vy jeho, nebo on vás?

listopad 2016

Ráno s ním vstáváte, během dne jste stále spolu a večer spolu usínáte. Jste nervózní, když ho nemáte po ruce. Řeč je o telefonu.

V průměru sáhne člověk denně sto padesátkrát po telefonu. Já jsem v tomto případě nadprůměrný člověk. Díky telefonu řídím svoji práci, sebe i svoji rodinu. Jak se však pozná hranice závislosti? Po telefonu sáhneme vždy, když máme chvíli čas, někde čekáme nebo se nudíme. Když zazvoní či zavibruje, ať už je to zpráva nebo hovor, máme tendenci okamžitě reagovat. Jsme nervózní, když ho nemáme u sebe. Po telefonu saháme hned po probuzení, když jsme ještě v posteli, a také s ním nebo vedle něj usínáme. Telefon není špatný. Je to výtečný pomocník a také přítel. Ale musíme umět rozpoznat hranici – do jaké míry ho ovládáme my a do jaké míry telefon ovládá nás.

Záměrně vedle sebe uvádím dva pohledy na tu stejnou věc.

  1. Telefon nás odřezává od lidí a sociálně uzavírá. x Telefon nám pomáhá udržovat kontakt s těmi, kteří jsou od nás daleko.

Všimli jste si, kolik lidí sedí v kavárně, restauraci či na autobusové zastávce vedle sebe a místo povídání mají v ruce telefon a nevnímají svět kolem sebe? Telefon nás odřezává od sociálních kontaktů. Pro ty, kteří mají ostych z navazování kontaktů face to face, je telefon  únikovým východem. Z veřejného prostoru  se vytrácí laskavá a společenská konverzace. Stále více lidem dělá potíže navazovat osobní kontakt. Cítí se mezi lidmi nervózně.

Na druhou stranu je telefon nástrojem pro udržování vztahů a známostí s lidmi, které nemáme možnosti pravidelně vídat. Díky chytrým telefonům si vytváříme síť, která nám pomáhá v práci i ve společenském životě.

 

  1. Když něco nevím, najdu si to v telefonu ve vyhledávači. Okrádám se o vlastní zkušenost zvídavosti. Názory přebírám z často (po)chybných zdrojů. x Díky možnosti vyhledávání informací jsem okamžitě v obraze, připraven a vím, o co se jedná.

Dostupností internetu téměř kdekoliv jsme si vypěstovali povinnost mít na vše odpověď. Jako by slovo nevím zmizelo z našeho slovníku. Ochuzuje to základní lidskou dovednost, a to být zvídavý. Právě zvídavost, ověřování si a zkoušení si na sobě samém je cestou k učení a vytváření vlastních názorů. Jednoduché vyhledávání je sice pohodlné, ale nutí nás spoléhat se na různé zdroje, které často nejsou původní a mnohdy bývají (po)chybné.

 

  1. Telefon a jeho aplikace mně berou čas. x Telefon a jeho aplikace mi umožňují lépe plánovat a trávit svůj čas.

Při jízdě autobusem, v čekárně u lékaře, doma po práci, v kavárně. To jsou místa, kde všude saháme po telefonu, aniž bychom nutně potřebovali komunikovat (záměrně nepíšu telefonovat, protože telefon využíváme z velké části také pro komunikaci písemnou). Palec nám automaticky přebíhá po displeji, kontrolujeme Facebook, Instagram, Twitter a spouštíme naše oblíbené aplikace. Potřeba být stále online nás pohlcuje.

Díky telefonu však můžeme spravovat svůj kalendář a lépe si plánovat čas. Aplikace jako trello.com je skvělý pomocník pro projektové plánování a time management. Aplikace Trigger nastaví automatické chování telefonu podle zadaných podmínek, například při zjištění, že je telefon připojen na domácí wi-fi, vypne přijímání pracovních e-mailů. Poslouchání audioknih může být příjemně stráveným časem.

 

  1. Když se chvíli nudím, sahám po telefonu a tím vytlačuju ze svého života jiné možnosti trávení času. x Telefon je dobrým pomocníkem při budování nových návyků.

Pár minut strávených na telefonu a je z toho hodina až pět denně. Není pak čas na procházky, koníčky, čtení knih. Telefon nás odvádí od pozorování okolí, třeba při jízdě tramvají. Omezujeme se na koukání do telefonu, a to často jen ze zvyku. A mezitím čas běží. Telefon je však také výborný pomocník při zavádění nových návyků. Aplikace Randomly remind me je spolehlivý připomínač náhodných upozornění. Nechcete strávit půl dne u počítače bez protažení a svačiny? Tato aplikace dokáže připomenout právě tyto potřebné kreativní pauzy.

Jsme páni našeho života. Abychom se mohli rozhodovat, musíme být nad věcí. Občas neuškodí telefon vypnout, odpovědět na zprávu druhý den a třeba strávit den či víkend bez sledování pracovních e-mailů na telefonu. Odpověď na otázku, zda jste závislí na svém telefonu, si budete muset najít ve svém nitru sami.

 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866