Známý test hemisfér je ve skutečnosti optická iluze

leden 2021

V roce 2003 japonský webdesigner Nobuyuki Kayahara vytvořil optickou iluzi tančící balety, která je mylně považována jako test dominance hemisfér. 

V roce 2003 japonský webdesigner Nobuyuki Kayahara vytvořil optickou iluzi tančící balety, která je mylně a stále dokola považována jako test dominance hemisfér. 

 

 

Pokud se vám točí doprava, máte podle tohoto „testu“ dominantní pravou hemisféru, pokud se točí doleva, máte dominantní levou hemisféru. Někteří mohou vidět, jak baletka mění směr otáčení.  Ve skutečnosti jde opravdu o optickou iluzi, která je tvořena 2D animací. Mozek nám vnucuje třetí rozměr. Při troše snahy můžete směr otáčení baletky měnit. Zakryjte si ji a dívejte se jen na chodidlo a představte si, jak se otáčí opačným směrem. Pokud to nepůjde, zaručeně vám pomůže tato pomůcka. Stačí se podívat na obrázek vlevo a baletka uprostřed se bude otáčet stejně. Podívejte se na obrázek vpravo a hned pak zase na baletku uprostřed – změní směr otáčení. Funguje to poměrně spolehlivě. 

Baletku můžeme tedy vědomě otočit. Ale není to způsobeno tím, jakou hemisféru právě aktivujeme. Ani to nedokládá rozdíl ve vnímání mužů a žen, jak někteří tvrdí. Nic takové zatím nebylo prokázáno. Přesto tento mýtus stále dál koluje mezi lidmi a po internetu a těší se velké oblibě. 

Mozkové závity vám roztočí Eva Fruhwirtová Leopolda Pokorného 24/28, Třebíč 674 01 fruhwirtova@mozkoherna.cz / +420 737 103 866